A kontaktlencse viselésének előnyei és hátrányai

A kontaktlencse, az észrevehetetlen látásjavító eszköz

A kontaktlencse bizonyára minden ember ismeri, azonban sokaknak nincsen vele személyes tapasztalata. Sok ismerőstől hallottam én is fűt-fát a lencsékről korábban, éppen ezért évekbe telt, mire rá mertem magam szánni a használatára. Mindenkinek van egy ismerőse, akinek az ismerősének az ismerőse hordott lencsét, és valamilyen negatív véleménye van róla. Persze lehet, hogy mellette ezer jó vélemény is van, de a negatív mindig jobban megragad az emberek elméjében. Úgyhogy, most tévhiteket szeretnék eloszlatni a lencsékkel szemben, és a hátrányokra is reagálni, amiket olyan sokszor felhoznak.

Amit korábban hallottunk a kontaktlencséről…

A reggeli felkelésnél és az esti lefekvésnél sokak negatív tulajdonságnak tudják be, hogy mivel a kontaktlencsét kiszedték, alig látnak valamit. Nos, ez így van, nem tudunk vele mit kezdeni, ugyanakkor minden lencsés számára érdemes és szükséges befektetés egy szemüveg. Nem csak este vagy reggel hasznos tartalék, hanem akkor is, hogyha esetleg elfelejtettünk a másik eszközből rendelni, vagy vezetünk. Amikor kocsival megyünk valahová, akkor is ha csak a sarki boltba, mindig legyen nálunk egy tartalékszemüveg. Lencsét általában nem hordunk magunkkal tartalékban, és nem is szerencsés, hiszen a berakásához magas fokú higiénia szükséges. Azonban a szemüveg azonnali megoldást nyújt, és legalább addig a legnagyobb megmentőnk, amíg haza nem érünk a kalandos útról.

Sok embertől hallom elborzadva: hogyan tudsz a kezeddel a szemedhez érni? Én hiába szoktam ilyenkor zavartan magyarázkodni: én ugyan nem nyúlok bele a szemembe, csak a lencsét érintem rá, ami teljesen más érzés, mintha ténylegesen a szememhez érnék. Mások attól tartanak, hogy nem lesznek képesek megtanulni a lencsével járó sok macerát. Ez szerintem csak elhatározás kérdése. A családomban nem csak én, az öcsém is lencsét hord. Nekem a betanulás eleinte könnyen ment, neki azonban kész kínszenvedés volt. Emlékszem, közel három órát ültünk a betanításon, mert képtelen volt az egyik szemébe beletenni a lencsét, utána pedig a kivétel is hasonlóan lassú szenvedés volt. Azonban nem egy fájdalmas procedúra ez, maximum megunhatjuk a gyakorlást. Az öcsém azonban nem adta fel, pedig hazaérve az újabb próbálkozásakor még szét is vágta a lencsét a tartóval. Ma már játszi könnyedséggel megy neki a kontaktlencse viselése, alig egy hét alatt tökéletesen meg tudta oldani a feladatot.

Valós hátránynak is mondható természetesen néhány dolog, amivel sajnos nem tudunk mit kezdeni. Ilyen például, hogyha valamilyen szösz vagy por megy az ember szemébe. Egy átlagos ember számára ez mindennapi dolog, amit észre sem vesznek, mert automatikusan megdörzsölik a szemüket, volt-nincs fájdalom. A kontaktlencsések számára nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a szem dörzsölésével a kontaktlencse is képes elmozdulni, és ezt meg is teszi. Ilyenkor pedig nem is tudom, melyik a rosszabb: ha a szemünkből kiesik a kis átlátszó hártya, vagy ha éppen benne marad… csak nem jó helyen. Valóban kényelmetlen felállás, azonban meg lehet tanulni óvatosan dörzsölni a szemet, ami csupán néha nem működőképes.

Másik tévhit az alvás. Na nem az esti nyolc óránkról van szó, ahhoz mindenképpen el kell távolítani a lencsét. Ez inkább azokra az egy-két órákra vonatkozik, amit mindannyian a legjobban szeretünk. Ilyenkor a lencsét nem kell kiszedni, és bár mikor felébredünk, érezni fogjuk, hogy bizony a lencsénk sivatagi mód száraz. Ilyenkor nem kell azonban megijedni, egy kis szemcsepp vagy akár az ápoló folyadék is nagy segítségünkre lehet, és nem kellett szenvedünk a kontaktlencse kivételével és berakásával.

A kontaktlencse előnyei

A kontaktlencse egy láthatatlan barát. Napközben nem érezhető a viselése, ha csak nincsen rajta valamilyen por vagy piszok. Amikor éjjel kicsit alábbhagy a szemünk nedvességének termelése, akkor pedig egyszerűen eltehetjük azt másnapra, hiszen naponta legalább négy órát mindenképpen a tárolófolyadékban kell lenie. Így lesz biztonságos és megfelelő a tisztítás. A kontaktlencse nem takarja az arcot, láthatatlan volta révén sok év szemüveget hordás után készíthetünk olyan sminket, ahol nem kell majd a szemüveg miatt aggódnunk. És végre! Az ember viselhet napszemüveget a dupla szemüveg hatás nélkül, a „nem látok semmit, de a szemcsim jó” nélkül, az örökös dilemmától megszabadulva.

Tehát a kontaktlencse…

A lencse tehát csinos a maga módján abban az értelemben, hogy semmilyen látható nyoma nincs, ugyanakkor egy hasznos eszköz, az életminőségünket képes javítani. Én mindenkinek csak ajánlani tudom a használatát. Én magam már több, mint egy fél évtizede használom, mint a fő látásjavító eszközömet, és eddig bizony nem kellett csalódnom. Kényelmes, megbízható, nem macerás, hogyha az ember megszokja a viselését, és minden kisebb hátránya többszörösen megtérül a sok kellemes élménynek hála. Szerintem sokkal nagyobb népszerűséget érdemelne, mint amennyit valójában kap, ezért is készült ez a kisebb írás. Ha tehetjük és szeretnénk is, hordjuk bátran!