A kontaktlencseviselés előnyeiről

Miért választottam a kontaktlencsét?

A kontaktlencse viselése számomra egy teljesen új világot jelentett. Nagyon sok tévhitet hallunk a lencseviselés hátrányairól, azonban ezek a tévhitek általában sokadik ismerős véleményei, vagy olyan emberektől hallhattuk, akik nem tudták megtanulni a helyes viselés szabályait. Pedig csak gyakorlás kérdése az egész. Na de erről bővebben majd a következőekben lesz szó. Nézzük is meg tehát, milyen hátrányokról hallottunk már, melyek igazak ebből, milyen előnyei vannak a lencséknek, és hogy kiknek ajánlott viselni.

Hátrányok és tévhitek a kontaktlencsékről

A kontaktlencse be- és kihelyezése nem egyszerű feladat a viselés elején. Sokaknak órákba telik, mire az első néhány alkalommal sikeresen meg tudják oldani a feladatot. Én sem voltam ez alól kivétel. Azonban nincs olyan, hogy ezt valaki ne tudná megtanulni, aki ezt állítja, még nem próbálkozott eleget. A szem nem lehet túl kicsi, inkább csak mi magunk félünk attól, hogy a szemünkbe nyúlunk. De a lencseviselésnél ez konkrétan nem történik meg, hiszen bár az ujjunkkal helyezzük be az eszközt, mégsem létesítünk a szemgolyónkkal követlen kontaktust. Ez pedig nagy különbség, hiszen ha az ujjunkkal belenyúlunk a szemünkbe, akkor pokoli fájdalom jut az eszünkbe, azonban a kontaktlencse összetétele sokkal lágyabb, idomultabb a szemhez, így pedig az érintése sem kellemetlen a berakás és a viselés során sem.

 Másik tévhit, hogy a lencse zavarja az embert a napi teendői során, hogy érezni lehet a szemben. Nos, az első néhány napban ez igaz is lehet, ilyenkor az ember még nem szokta meg teljesen az érzést. Kérdezzenek meg azonban olyan embert is, aki már huzamosabb ideje viseli ezt az eszközt, és egyből azt a választ fogják kapni, hogy tulajdonképpen nem is érzik, hogy valamilyen idegen anyag van a szemükön. A lencse ugyanis mind összetételében, mind alakjában idomul a szemhez, így tulajdonképpen csak azt érzékeljük, ha valami gond van: ha fordítva tettük be, ha túl keveset pislogunk, ha túl régóta van már bent a lencse, vagy ha valamilyen kis kosz került a felületére. Ezek azonban mind olyan dolgok, amiről jó is, hogyha tud az ember, így elkerülhető, hogy nagyobb baj legyen.

Sokan úgy gondolják, hogy lencsét viselni veszélyes. Nos, a kontaktlencse határozottan felelősséget igényel: szigorú szabály szerint kell megfelelő helyen és folyadékban tárolni, vannak mosási szabályai. Mikor veszélyes a kontaktlencse viselése? Hogyha ezeket a szabályokat nem tartjuk be. Ha nem vigyázunk megfelelően a lencse higiéniájára, még komoly betegséget is okozhatunk magunknak. Mind a tárolásra, mind a tisztításra figyelnünk kell, de ezek mellett még fontos az is, hogy a napi lencséket csak egyszer tegyük be, míg a több ideig használatost pedig mindenképpen cseréljük le a kiírt határidőn belül. Ugye ez inkább azoknak okoz egy kis nehézséget, akik a havi lencsét választották, és nehezen tudják megjegyezni a dátumokat, nem szeretnek naptárt vezetni. Nos, egy-két nap túlhordással egyébként nincs is gond, de ilyenkor saját tapasztalat alapján inkább azt mondanám, hogy az ember hajlamos kevesebbnek érzékelni az időt, és így akár két és három hét után is cserélni, ami nyilvánvalóan elég nagy pénzkidobást jelent.

Milyen előnyei vannak a kontaktlencse viselésének?

A kontaktlencse egy remek találmány, ami segít mindenkinek, aki nem szeretne, vagy nem tud szemüveget hordani vagy lézeres látásjavítást kifizetni. Sokan pusztán szépészeti és kényelmességi okokból választják, de másoknak nagy segítség lehet a szakmájuk tekintetében is, hogyha esetleg valamilyen védőszemüveget, sisakot kell viselniük. Hallássérült embereknél a szemüveg kifejezetten kényelmetlen lehet a hallókészülék mellett, amely szintén a fülre akasztható sok esetben, így pedig nap végére az ember füle komoly fájdalmakat okozhat. Vezetésnél szintén csak nagyobb teret enged a látásnak, kevésbé kell az embernek a fejét forgatnia, jobb látásélményt ad, mintha az ember szeme megint tökéletes lenne mindenféle zavaró tényező nélkül. Ez a szemüvegekről sajnos nem mondható el. Úgyhogy, szerintem a lencse az igazi: https://eoptika.hu/termekek/kontaktlencse.html

Kinek ajánlott a kontaktlencse viselése?

Nagyjából mindenkinek, aki elég bátornak érzi magát a viseléséhez. Tudom, először még ijesztőnek tűnik a betanulás, de az ember hamar megszokja a viselését, és utána egy életen át hűséges segítője lehet az embernek. Vannak azonban bizonyos feltételei a viselésének. Tizennyolc éves kor alatt nem kifejezetten ajánlott még a viselése, de ma már ez inkább tizenhat is lehet. Nem okoz semmit egy gyerek szemével sem a lencse, azonban mivel ez egy felelőségteljes feladat, és ha nincs megfelelően tárolva és mosva a kontaktlencse, akkor ugye problémákat okozhat. Ezért általában nagyobb tinédzserek, nagykorúak szokták már inkább hordani. És persze ne feledkezzen el senki a betanulásról, mielőtt megrendelné az első pár lencséjét!

Én mindenkinek csaj ajánlani tudom, az elmúlt fél évtizedemet elképzelni sem tudtam volna nélküle, mindig hasznos társam volt. Habár megvannak a nehézségei, mégis megéri a viselése, nekem nem kellett még csalódnom benne.