A vegytisztító szolgáltatásairól

vegytisztito_pic3

Vegytisztítóval semmi sem lehetetlen

Sokan úgy gondolják, hogy a vegytisztítónál csak alkalmi ruhákat tudunk tisztíttatni, ennél azonban sokkal szélesebb szolgáltatási köre van a mosodáknak, amiket most részletesen is be szeretnék mutatni. Ki fogunk térni a közhelyes tisztításra, hogy mi egyáltalán a vegytisztítás, milyen egyéb javítási munkálatok jöhetnek szóba, egyáltalán milyen anyagokat vihetünk tisztításra. Megnézzük, mi mindent kínál a kényelmi feltételekből egy vegytisztító. 

Tisztítás vegytisztítóval

Nézzük is meg először, hogy mi a vegytisztítás, amiről a leginkább ismert egy vegytisztító. A vegytisztítás az egyik legelterjedtebb tisztítási mód a fejlett országokban. Általában perklóretilénben történő oldószeres mosásról van szó, de elképzelhetők egyéb alternatívák is. A lényeg, hogy vagy csak kevés vízzel vagy víz felhasználása nélkül történik, ezért az olyan anyagokhoz is kiváló lehetőséget jelent, amik nem bírják a vizet, vagy a bizonyos hőmérsékleti változásokat. Éppen ezért olyan elterjedt az, hogy az alkalmi viseleteket, öltönyöket, esküvői és báli ruhákat ilyen módon tisztítjuk, mivel ezek otthoni mosása nem lehetséges, a víz roncsolja az anyagot, sőt még színbeli változásokra is számítani lehet. De ez nem jelenti azt, hogy csak ezeket a darabokat hozhatnánk ide. 

vegytisztito_pic1

De mennyibe is kerül az annyi? Azért minden cég eltérő árakkal dolgozik, azonban sok helyen már megtalálható minden fontosabb információ a honlapokon, úgyhogy a legjobb, hogyha ott keresgélünk. Bizonyos helyeken akár egyszerűen kezelhető ár-kalkulátorokat is találhatunk, amelyek segítségével egyszerűen és gyorsan kiszámolhatjuk, hogy mennyit kellene kiadnunk egy bizonyos adag tisztítására. 

Ez egészen eltérő ár lehet, azért a tisztítónál sem kerül minden több ezer, tízezer forintba. Az egyszerűbb trikók, rövidnadrágok és ingek, blézerek nagyjából ezer és kétezer forint szoktak mozogni. Innen persze már csak felfelé visz az út, az estélyi ruhák már meghaladhatják a tízezer forintot is, ami alól nem kivételek az esküvői ruhák sem. Persze ezek a leginkább érzékenyek a tisztításra, könnyen szakadnak és persze a fehér ruháknak megvan a maga nehézsége egyébként is. Az eredmény viszont ezeknél a legfontosabb, az esküvőjén mindenki tökéletesen akar kinézni, és a ruha ennek az egyik legnagyobb aspektusa nem csak eszmei értékrendben, de a nagyságát tekintve is. 

Milyen darabok kerülhetnek a vegytisztítóba?

Ez a pont talán megér egy külön kis bekezdést, mivel sokan úgy gondolják, tényleg csak ruhákat lehet ide vinni. Én már hangsúlyoztam, hogy ez egy igen nagy tévhit, azonban ennél jobban nem fejtettük ki korábban. Most azonban megnézhetjük, hogy mivel könnyítheti meg számunkra az otthoni nagytakarítást a vegytisztító igénybe vétele. 

A vegytisztító általában meghatározza, hogy minden hozható hozzájuk, ami mosható anyag. Általában ezek alól kivételt képeznek a szőnyegek, de nem minden esetben. Attól függ persze, megvan-e a megfelelő hely a vegytisztítóban egy szőnyeg hatékony tisztítására, amit sokan nem tudnak biztosítani. Az sem ritka, hogyha szabnak egy bizonyos mérethatárt, ami felett nem tudnak vállalni egyes szőnyegeket, úgyhogy ennek a cég szerint érdemes utána nézni. Hogyha mégis szőnyeget szeretnénk tisztítani, arra kifejezetten külön cégek is vannak, akik biztosan a legjobbat tudják nyújtani a tisztítás tekintetében. 

Minden más érkezhet a mosodába azonban. Legyen szó sötétítő vagy csipkefüggönyökről, asztalterítőkről, ágyneműkről, párnákról vagy párnákról. Kisgyerekes családnak nagy segítséget jelenthet, hogy a plüssállatok tisztítására is fel vannak készülve egy vegytisztítóban, úgyhogy nem kell a kedvenc, de elszíneződött játékaitól elszakítanak gyermekeinket. Gyakorlatilag bármilyen házban tárolt takaró, függöny vagy egyéb textília kerülhet tisztításra, amikkel talán otthon próbálkoznánk egyébként, azonban így könnyen megszabadulhatunk a tisztítás felelősségétől. Gyorsabban haladhat otthon is a nagytakarítás, hogyha profi segítséget veszünk igénybe. 

vegytisztito_pic2

Tisztításon túl: milyen szolgáltatásai vannak még egy vegytisztítónak?

A vegytisztítók nagy előnye, hogy nem csak tisztítani vagy vasalni vihetjük oda a ruhákat és textíliákat. Lehet szó kisebb repedésekről, amiket meg tudnak varrni, elképzelhető, hogy tudnak segíteni a meglazult dekorációs elemeken, amik meg vannak lazulva. Továbbá tudnak gombokat erősíteni, patentokat újrahelyezni. Minden kisebb munkálatot lehet ezekre a cégekre bízni. 

Másik fontos aspektus pedig mindenképpen a festés, amit a bőr ruhadarabok esetében veszünk igénybe. A bőr igen sokáig kitart, azonban a színe egy idő után kopni kezd, ezen azonban lehet segíteni a megfelelő festési eljárással, úgyhogy még éveken át hordható lesz egy-egy darab, mielőtt meg kellene válnunk tőle. 

Kevésbé szűk értelemben vehetjük szolgáltatásnak, azonban mégis egyes tisztítók hasznos jellemzője, hogy vállalnak háztól házig szállítást, így azzal sem kell a felhasználónak bajlódnia, hogy maga vigye és hozza a darabokat, megoldja azt is a cég.