A véralkohol szint szinten tartása és a vezetés

veralkohol-szint_pic1

Hogyan tudunk biztonságosan közlekedni a véralkohol szint kiszámolásával?

Ma Magyarországon az egyik legsúlyosabban büntetett mindennapi kihágás az ittas vezetés, ami könnyen elkerülhető lenne, hogyha jobban figyelnének emberek a véralkohol szintjükre, és tisztában lennének az egyes alkoholos italok felszívódási idejével. Nem egy bonyolult téma egyébként, mégis számos esetben van szükség ügyvédre is akár néhány korty alkohol után, amit könnyen elkerülhetett volna az ember, hogyha vár még egy órát az indulással. De milyen következményei is vannak az ittas vezetésnek, és hogyan tudjuk hatékonyan ellenőrizni a véralkohol szintet? Máris kiderül. 

veralkohol-szint_pic2

Büntetések és véralkohol szint

A véralkohol szint az egyik fontos része annak, hogy mekkora büntetésre számíthat az ember az ittas vezetés során. Ez szépen be is van kategorizálva, és az interneten könnyen megtalálható akár néhány kattintással a vonatkozó információ, talán egy linkkel is el tudom látni az érdeklődőket a későbbiekben erről. Vannak tehát, amik csak kihágások, mások már súlyos bűncselekménynek számítanak, azonban a számok helyett inkább azt nézzük meg részletesebben, hogy mire is számíthatunk, hogyha sikerült egyszer kiakasztanunk a szondát. 

A véralkohol szinttől függetlenül, hogyha alkohol van az ember szervezetében, a vezetői engedély mindenképpen be lesz vonva már a helyszínen. Hogyha éppen nincsen nálunk a plasztik kártya, akkor nem segítettünk a helyzeten, hanem csak rontottunk, akkor még nekünk kell a postára menni feladni azt, és emellett kiegészítő büntetést is kapni fogunk, annak ugyanis mindig az embernél kell lennie, hogyha vezet. A legkisebb bevonási idő egyébként egy teljes hónap, ami már az embernek könnyen az állásába is kerülhet, hogyha mondjuk autóval dolgozik, vagy máshogy nem tud bejutni, ezért akiknek a munkájához szükség van a vezetői engedélyre, azoknak mindenképpen ajánlott alaposan figyelni a véralkohol szintjükre valahogyan. 

Az eltiltás még a legkisebb dolog, habár nagyobb eseteknél akár évekre is bevonhatják az engedélyt. Emellett kapni fogunk büntető pontokat, amik szintén közelebb juttatják az embert ahhoz, hogy többé ne tudjon vezetni. Hogyha már többször is előfordult hasonló eset, akkor számíthatunk még súlyosabb büntetésekre minden tekintetben, ilyenkor akár egy képzésen is részt kellhet venni, ami az ittas vezetés veszélyességéről és a biztonságos vezetésről szól. Habár itt olyan információk hangzanak majd el, amiket az ember egyébként is tud, megjelenni mégis kötelező, és ilyenkor megint csak nincs figyelembe véve, hogy az ember éppen dolgozna-e vagy sem. Úgyhogy jobb döntés elkerülni mindezt azzal, hogy nem ülünk ivás után az autóba, vagy megvárjuk, amíg már biztonságosan lehet így közlekedni. 

Persze beszélnünk kell még a pénzbírságról, szintén nem kellemes, mert irreálisan magas összegekről van itt szó, amit senki sem szeretne kiadni zsebből, főleg tényleg akkor, hogyha az eltiltás miatt a munkahelye forog kockán. Ez több százezer forint is lehet, akár még magasabb is, hogyha nem csak egy közúti ellenőrzés során kapták el az embert, hanem esetleg vagyontárgyban történt sérülés, vagy egyenesen balesetről van szó. 

veralkohol-szint_pic3

Az ittas vezetés elkerülése véralkohol szint kalkulátorral

Az ittas vezetés egyébként könnyedén elkerülhető véralkohol szint kalkulátor használatával, amiből az interneten bőségesen találni, és még a rendőrség honlapján is van egy, hogyha minden igaz. Egyszerű megoldások ezek, amiket kissé részegen is kezelni tud az ember, nem kell aggódni. Ha már nem látjuk a mobilunkon a kalkulátort, akkor pedig érdemes lehet egy nagyobb szünetet tartani az ivásban, hogy ki tudjunk józanodni még időben. Az ember persze hajlamos elengedni magát, amikor bulizik, de aki vezetni akar utána valamikor, annak ez azért nem ajánlott, mert lehet, hogy csak több órával később mehetne így haza, amikor már rég bezárt a hely, ahol éppen van. Ezért mértékkel szabad ilyenkor inni, és ekkor még a kalkulátor is tökéletesen használható állapotban van. Tényleg nagyon egyszerű a használata, csak néhány alapvető információt, testtömeget, nemet, életkort kell megadni, amik fontos adatok az alkohol felszívódásának tekintetében, és persze ezek után azt felvinni, hogy miből mikor és mennyit ittunk. A kalkulátor általi eredmény pedig az lesz, amikor már újra biztonsággal a volán mögé ülhetünk. Nem árt persze egy kisebb rászámolással élni, hogyha biztosan el szeretnénk kerülni a kellemetlen helyzeteket. 

Ha a véralkohol szint kalkulátort nem használtuk…

Hogyha azonban az ember felelőtlen volt, és csak a saját megérzéseire támaszkodott, és emiatt bajba is került, akkor a legjobb tanács, amit adhatok, hogy keressünk fel egy jó ügyvédet, mert a büntetés enyhítéséhez mindenképpen szükség lesz egy jogi szakemberre. Ő segítheti minden lépésünket, és persze az őrsön is látják, hogy az ember így komolyan veszi a tetteit, és annak következményeit. Ne felejtsük el, hogy az ittas vezetés nem gyerekjáték, emberek életébe kerülhet. Használjuk tehát a véralkohol szint kalkulátorokat.