Covid szűrés: mit kell tudni róla?

Covid szűrés: miért fontos?

A 2019-20-as világjárvány számtalan kérdést vett fel az emberekben, amelyek közül az egyik leggyakoribb az, vajon megfertőződtünk-e mi magunk is. A tünetmentesség miatt nem lehetünk abban biztosak, hogy nem. Az egyedül mód arra, hogy kiszűrjük a lehetőségét, a Covid szűrés. A szűrés nem csak azért fontos, hogy megnyugtassuk magunkat, hanem azért is, hogy tünetmentes hordozóként megóvhassunk másokat a fertőződéstől. A maszkviselés és gyakori kézmosás mellett az egyik legnagyobb fegyver a vírus terjedése ellen az, ha azok, akik elkapták, otthon maradnak addig, amíg tesztjük nem mutat negatív eredményt. A tünetmentes fertőzöttek gyorsabban és gyanútlanul terjesztik a vírust, mivel esetükben nem jelentkeznek azok a gyakori tünetek, amelyek indokolttá tennék azt, hogy háziorvosuk teszteltesse őket. Háziorvosunktól függetlenül is kérhetjük a Covid szűrést, akkor is, ha nem tapasztalunk semmit, de ez térítéses megoldás. Cserébe olyan tesztet választunk magunknak, amelyet jónak és indokoltnak tartunk.

Covid szűrés: milyen tesztek közül választhatunk?

A Covid szűrés többféle tesztet foglal magába. Az egyik az úgynevezett PCR teszt, amely azt mutatja ki, van-e a szerveztünk aktív fertőzés, jelen van-e a vírus a légutakban. A szerológiai vizsgálat azt igazolja, hogy a szervezetet érte-e fertőzés, reagált-e az immunrendszer a fertőzésre. Utóbbi kimondottan ajánlott azoknak, akik arra kíváncsiak átestek-e már a fertőzésen. Amennyiben ez a teszt pozitív eredményt ad, javasolt a PCR vizsgálat elvégzése is, amellyel az is megmondható, hogy a fertőzés még jelen van-e a szervezetben vagy egy korábbi állapotot mutat. Jelenleg sajnos nem létezik olyan vizsgálat, amellyel 100% kizárható az, valaki nem fertőzött. A pontosság 97% körüli. Azzal fontos tisztában lenni, hogy a Népegészségügyi Osztály a negatív PCR tesztet fogadja el a karantén feloldására. Ennek pontos eljárásáról és feltételeiről a hivatal honlapján tájékozódhatunk. A szervezetünkben esetlegesen megtalálható ellenanyag kimutatás a későbbi kutatások szempontjából is fontos. A gyógyult fertőzöttek véréből ugyanis különleges plazmakészítmény állítható elő, ami a súlyos állapotú betegek terápiájában sikeresen alkalmazható. Amennyiben magunknak érezzük ezt a felelősségvállalást, úgy pozitív ellenanyag teszttel is jelentkezhetünk a programba, amelyet a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Vérellátó Szolgálat szervez. A Covid szűréstől függetlenül a jelentkezők egy előzetes orvosi vizsgálaton kell, hogy részt vegyenek, amely kérdőívből, személyes beszélgetésből és fizikális vizsgálatból el, amelyek során eldöntik a jelentkező alkalmas-e plazmaferezisre. A jelentkezés PCR teszthez is kötött, mivel aktív fertőzöttek nem vehetnek részt rajta.

Covid szűrés: Hogyan zajlik a tesztelés?

A teszt típusától függ a tesztelés módja. A PCR teszt esetében fontos, hogy a teszt elvégzése előtt 4 órával már ne fogyasszunk ételt, ne mossunk fogat és a szájvizet is mellőzzük. Ugyanez vonatkozik a cukorkákra, rágókra. A tiszta vízen kívül mást ne igyunk, s azt is csak kifejezett szomjúság esetén. A mintát a vizsgálatot végző orvos a garat és az orr nyálkahártyájából veszi. Ehhez egy pálcikát nyom a garathoz és az orrjárat alsó részébe, ami kellemetlen lehet, de ártalmatlan az egészségre nézve. Enyhe vérzés előfordulhat, ami elsősorban akkor fordul elő, ha az illető véralvadásgátlót szed vagy hajlamos az orrvérzésre. Ezekről mindenképp tájékoztassuk az illetékest.

A vett mintát laboratóriumba felszaporítják, így 95%-os pontossággal megmondható, fertőzöttek vagyunk-e az új típusú koronavírussal. Ezt a tesztet a fertőzés gyanújának felmerülése után 3-5 nappal érdemes elvégezni. Előfordulhat, hogy a teszt megismétlésére is szükség van, mert túl korán kerül elvégzésre, vagy nem mutatott ki egyértelmű eredményt. Ehhez azonban minimum 48 órának el kell telnie a két vizsgálat között.

Az ellenanyagos Covid szűrésre többféle módszer, teszt létezik, amelyek eltérő érzékenységűek és ez értelemszerűen a tesztek árában is megmutatkozik. Az ellenanyagot a vérből mutatják ki, így arra számítsunk, hogy némi fájdalommal, kellemetlenséggel jár. Általában az ujjbegyből történik a vér levétele és mindössze néhány cseppről van szó. Az eredmény már 15-20 perc alatt elérhető, tehát valóban egy gyorstesztről van szó. Bizonyos Covid szűrés ellenanyagtesztje vénás vérvétellel történik, amelynek eredményéről 5 napon belül tájékoztatják a szűrésen résztvevő személyt. Ritkán, de bizonyítható esetekben előfordulhat határérték körüli eredmény, amely azt jelenti, hogy nem mondható ki egyértelműen, hogy a végzett teszt negatív vagy pozitív. Ezekben az esetekben 4-7 napon belül indokolt megismételni a vizsgálatot.

Covid szűrés: ha pozitív lett a teszt eredménye

Amennyiben pozitív lett a PCR teszt eredménye, úgy az illetékes háziorvost értesíteni kell, aki a beteg klinikai állapotának megfelelően dönt, hogy otthoni kezelésre vagy kórházi kezelésre van-e szükség. A labor vagy a háziorvos ezen felül értesíti a népegészségügyi hatóságot, ami saját hatáskörében karantént rendel és dönt a beteg környezetébe a kontaktkutatásról.