Kedvenc csonthéjasunk: a dió, mint téli csemege

Elérkezett a diószezon

Ha vége a nyárnak, nem csak a jó idő lesz ritkaság, de a Nappal együtt a gyümölcsök is megritkulnak. Ilyenkor már csak import vagy félretett, jól elálló gyümölcsöket tudunk fogyasztani, azonban azok messze nem adják ugyanazt az élményt és tápanyagellátást, amit nyáron kapunk. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy alternatív megoldásokat keresünk, mint a 100%-os gyümölcslevek, aszalt gyümölcsök, magvak, dió… Mindjárt ki is fejtjük ezeket.

A diófogyasztás előnyei

A dió méltán az egyik legnépszerűbb őszi és téli csemege. Remek kiegészítője süteményeknek, önmagában nyersen és alapanyagként is fogyasztható. Az íze csodás, a karácsonyi hangulathoz a diós bejgli elengedhetetlen. Tápanyagforrásnak sem utolsó. Népszerűsége töretlen, de tudjuk egyáltalán, miért olyan fontos a dió fogyasztása? Gyanítom, most kevesen bólogatnak. Mindig jó tudni azonban, hogy mi előnyös az ember szervezete számára. A dió bővelkedik a vitaminokban és az ásványi anyagokban, megtalálható benne a legtöbb B-vitamin, a C-, illetve az E-vitamin is. Ásványi anyagok közül a legfontosabb, hogy tartalmaz kalciumot, káliumot, rezet, magnéziumot, cinket és mangánt is. Szuper segítség, hogyha az ember az immunrendszerét szeretné erősíteni valami hatásos élelmiszerrel. Amit sokan említenek, hogy kiváló fehérjeforrás. Ha már unjuk a húst, akkor itt az ideje valami diós fogásnak, de remek alternatíva a tápanyagok egyensúlyba hozására, hogyha az ember nem fogyaszt húst és/vagy tejtermékeket. Jótékony hatásai között ismert, hogy elősegíti a szívbetegség kialakulásának megelőzését, és az egész testre jó hatással van, segít a gondolkozásba, ezért a gyerekeknek is bátran adjuk egészséges rágcsálnivalóként, hogy éppen az érettségire vagy a vizsgaidőszakra készülnek. Idősebb korban érdemes fogyasztani ebből az okból, hogy az ember szinten tartsa az agyi fittségét, és az antioxidánstartalma sem elhanyagolható tényező ebből a szempontból.

A dió felhasználása

Legegyszerűbb, hogyha az ember magában fogyasztja a diót és a magvakat. Ma már számos válogatás is kapható, de mi magunk is találhatunk remek párosításokat. Almával, szinte az egyetlen télen is kapható gyümölccsel például nyersen is remek duót alkotnak, süteményben pedig egyenesen legyőzhetetlenek. Télen különösen nagy divatja van a már fent említett diós bejglinek, emellett pedig a diós kosárka, a muffin és a brownie alapanyagai közt is kedvelt. Ha valaki igazi háziasszony, nem csak az ízvilágra, de az ízléses terítésre is nagy hangsúlyt fektet az ünnepek alatt. Ajánlott ilyenkor a felezett tisztított diót megvásárolni, mert ezek között kaphatók a legszebb szemek, amiket a díszítés során is felhasználhat az ember, és szívesebben fogyasztja valamilyen édes rágcsa helyett is.

Hol vásároljunk diót az ünnepekre?

Nemsokára elkezdődik az ünnepi őrület, és ha nem sietünk, bizony hamar kicsúszhatnak a kezeink közül az utolsó létfontosságú összetevők az ünnephez. Idén különösen fontos, hogy kerüljük a tömeget, a túl közeli érintkezést másokkal, ezért érdemes lehet néhány ilyen összetevőt az interneten megvásárolni. Dió tekintetében a Simon Gyümölcs tört feles dió a legmegbízhatóbb, ahonnan tökéletes felezett diót tudunk vásárolni, ráadásul náluk teljesen bizonyos, hogy magyar terméket kapunk kézhez, és mint tudjuk, nem csak ízében az a legfinomabb, ami kevés szállításon esett át, de gazdasági okokból is a magyar termelőket érdemes választani.

A dió télen, a dió mindenkor…

Ha már szóba került az egészséges életmód, és annak a téli megszorításokkal együttes változata, érdemes még néhány dolgot felsorolni, mivel tehetjük még inkább vitamindússá a hideg évszakot, amikor a legnagyobb szükség van a szervezet védekezőképességére. Mivel most kevés friss gyümölcs található a boltok polcain, érdemes lehet a gyümölcslékkel próbálkozni, amelyek ha megfelelő forrásból vásároltak, hozzáadott cukor nélkül készülnek és nem sűrítményből, hanem magából a gyümölcsből. Ha már a Simon Gyümölcsöt előbb szóba hoztam, akkor megemlíteném, hogy tőlük elsőosztályú gyümölcsléket lehet rendelni az interneten keresztül, de a mostanában olyan divatos smoothie sem lehet rossz döntés, hogyha egy kis vitamintöbbletre vágyik az ember.

A multivitaminok is jó kiegészítői a nehéz hónapokban a szervezet tápanyagigényének. Sokan nem szeretik őket alkalmazni, hiszen a legtöbb ilyen tápanyagot az étkezéssel kell az embernek bejuttatnia a szervezetébe, azonban egy kis rásegítés még senkinek sem ártott. Magyarországon világviszonylatban nagyon kevés halat fogyasztunk a példának okáért. Nincs óceánunk, tengerünk, a bolti hal ára pedig az egekben van. Ez egyben azt is jelenti, hogy bizony kevésszer kerül omega-3 zsírsav a szervezetünkbe. Ezt pótolhatjuk kapszulával, de egyébként maga a dió is remek forrása ennek a zsírsavnak, ami elengedhetetlen az aktív agyi működésért és az emlékezőképesség fenntartásához. Gyerekeknek ma már édesség formájában is adhatunk vitamint, számukra még fontosabb a vitaminellátás, hiszen a szervezetük nem olyan erős, mint a felnőtteké.