Lámpa és világítás – így lesz a lakásból otthon

Lámpa kérdés új megvilágításban

Minden évben vannak meghatározó lakberendezési trendek, népszerű színkombinációk és formák. Bármilyen stílust is választunk, a legfontosabb mindig az összhang. Választhatunk a lakás esztétikájához illő lámpát, vagy kísérletezhetünk több különféle irányzattal is az eklektikus összhatás elérése érdekében. Lámpa kérdésben sok inspirációt meríthetünk az internetről. Az utóbbi években nagyon népszerű a vintage, vidékies stílus, a férfiasabb, indusztriális vonal, de az eklektika is újra meghódította az belső építészek szívét. Töretlen sikere van tovább a letisztult, minimalista formáknak is, de egyre nagyobb figyelem övezi az elegáns, klasszikus formákat is. Tehát bármelyik is nyerte el a tetszésünket, szinte biztos, hogy hosszú életű küllemet kölcsönözhet az otthonunknak. Ehhez pedig minden lámpa hozzájárul.

Otthonunkban a világításnak sokoldalú szerepe van. A fény és a sötétség elengedhetetlen részei az életünknek. A modern társadalom azonban átalakította a természetből fakadó igényeinket, amelynek köszönhetően már a sötétebb napszakokban is szükségünk van a világosságra. Szerencsére ez nem volt lehetetlen vállalkozás az emberiség számára, sőt, egy egész kreatív ipar nőtte ki magát belőle. A világítás azonban nem csak a munkavégzés, tevékenységek szempontjából kiemelkedő, hanem hangulatalakító szerepe is említésre méltó. Legyen szó természetesről vagy mesterséges fényről, egészségünkre is nagy hatással mindkettő. A természetes fény persze nem helyettesíthető. Bármilyen jók otthonunk világításai, fontos, hogy minél több természetes fényhez jussunk.

Lámpa elhelyezése

Otthonunk adottságait is figyelembe kell vennünk, amikor kiválasztjuk a helyiségbe szánt lámpákat. Törekedjünk arra, hogy lámpafény minél inkább hasonlítson a természetes napfényre. A hagyományos villanykörték és a halogén spot-ok fénykibocsátása egészségesebb, viszont energiafogyasztásuk maga. A LED izzók választásával az egészséges fénykibocsátást és a maximális energiahatékonyságot is meg tudjuk teremteni.  De nem csak az izzón múlik. A lámpa mibenléte is éppoly fontos, mint az izzóé, ugyanis lakásunk harmóniáját a minőségi lámpák és fényforrások egysége koronázza meg.

Ha lámpa, akkor pedig nagyon sok félét vásárolhatunk. Léteznek az általános megvilágítást szolgáló mennyezeti lámpák, az irányított fényű falikarok, állólámpák, asztali lámpák és persze a nem feledkezhetünk meg a LED szalagokról és panelekről sem. Mind más tulajdonságokkal rendelkeznek, így alapvetően a döntésünket a saját igényeinknek megfelelően kell meghoznunk. Minden más csak körítés. Bár az igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik. Nem mindegy tehát, milyen formát, stílust képvisel az adott világítótest.

Az állólámpa nagyon jól mutat sarokba helyezve, nappalikban, előszobákban. Belépve azonnal megragadja a látogatók figyelmét. Függőlámpával kiegészítve igazán trendi környezetet kapunk a nappalinkban. De a függelék a folyosók éke is lehet. Azt hihetnénk, hogy az asztali csakis íróasztalon használható, de éjjeliszekrényeken és komódok tetején is nagyon frappáns összképet teremt. Sőt, csiptetős változatát polcokhoz is rögzíthetjük. Amennyiben pedig a mennyezeti nem biztosít elég fényt, falikarokkal nem csak ebben segíthetünk, de otthonunk hangulatát is új szintre emeljük.

Matt vagy fényes lámpa?

Sokáig a fényes burák uralták a piacot, azonban ez az utóbbi években megváltozott. Bár a fényes felületű lámpákat hiba lenne alábecsülni, kétségtelen, hogy a matt bura nagyon frappáns kiegészítője lehet az otthonunknak. Remekül mutatnak mindenféle falszín és lakberendezési stílus mellett. Egy-egy darabbal könnyedén feldobhatjuk a nappalit, konyhát, még akkor is, ha a berendezéssel alapvetően az egyszerűségre törekszünk. Kimondottan elegáns választás egy matt fekete lámpa étkezőnk mennyezetéről lógatva. Látványos kontrasztot kapunk, ha több felületünk is fényes, de a lámpák mattak. A színekkel is bátran kísérletezhetünk, főleg, ha fiatalos, energikus környezetre vágyunk.

Lámpa kintre

A lámpák nem csak a házban, de a ház körül is éppoly fontosak, s a kertben sem csak funkcionális szerepet töltenek be. Gondoljunk csak a fűmegvilágító rendszerekre, bokor-és falvilágításokra. Ezek egytől-egyik dekorációs célból vannak telepítve, s ezt maradéktalanul teljesítik is. Nem is gondolnánk, milyen markáns hatása van néhány kisebb reflektornak. Ég és föld a különbség. De ha a falainkat nem is, de a kerti ösvényeket érdemes fényárba ölteni – már csak biztonsági okokból is. Ezek nyugodtan lehetnek napelemes lámpák, így a kerti világítás nem hagy nyomot a villanyszámlán. És ökológiai lábnyomunkat is csökkenti.

Az ajtók, garázsajtók is megérdemlik a kivilágítást. Sokat spórolhatunk mozgásérzékelővel ellátott világítással.