Láttál már macskát farok nélkül? Ez a cymric!

cymric-macska-pic3

Miért annyira különleges a cymric?

Sok olyan macskafajta van, amelynek rövid a farka, vagy egyáltalán nincs neki, de a cymric kifejezetten farokmentesen lett tenyésztve, ami megkülönbözteti őt a többi ilyen fajtától. Sokaknak talán a nyulak jutnak eszükbe, ha ránéznek egy cymric cicára, mert nem csak farkuk nincs, de alkatuk és éppen olyan zömök, mint a hosszúfülű rágcsálóké. Ez a fajta azonban egy természetes genetikai mutációnak köszönheti ezt a vonását, s nem emberi kéz játszott közre. Abban már inkább, hogy a tenyésztők tudatosan törekedtek ennek a mutált génnek az erősítésére, merthogy ez teszi ezeket a farokmentes macskákat igazán különlegessé. Aki otthon van a fajtákban, már bizonyára rájött, hogy közeli rokonság van eközött és a manx macska között. A fajta a manx egy hosszúszőrű változata, akiről érdemes tudni, hogy az egyik legősibb breed. S ahogy lenni szokott, ennek a fajtának is van egy hihetetlen eredettörténete. Ez elég gyakori a fajtáknál. Van, amelyiket istennőtől származtatja, míg akadnak olyanok is, amelyeket istennek is tartanak. Ennél a fajtánál sem bízták a véletlenre. Egészen Noéig mennek vele. A történet szerint Noé véletlenül rácsukta a bárka ajtaját egy szunyókáló manx farkára, amely tragikus módon levágta azt. Már itt is érezhető némi ellentmondás, de hagyjuk magunkat. Már csak azért is, mert ezek a macskák annyira egyediek, hogy el akarjuk hinni, hogy így történt. Ha mégsem, akkor kapunk egy reálisabb magyarázatot is. Eszerint valószínű, hogy egy Föníciából Japán felé tartó kereskedelmi hajón szolgáló jellegzetes farkú macska dolgozott, mint egerész. Ők pedig véletlenül ki-kiszöktek az új kontinensre.

cymric-macska-pic1

Cymric, mint társ?

A második eredet történetét támasztja alá a fajta hatalmas vadászösztöne, s páratlan ébersége. Utóbbi akár egy jelzőkutyáéval is felér, mert gyakorlatilag minden apró eseményre, mozzanatra, neszre azonnal reagál, s ha fenyegetve érzi magát, azt is egyértelműen jelzi nyávogással, támadóállással. Azonban igazi konfrontációra csak akkor kerül sor, ha a macska nem látja gazdáján, hogy reagál. Amennyiben mi nyugodtak maradunk, nem vesszük figyelembe a dolgokat, úgy a cicánk is megnyugszik. Nem emlékeztet minket egy másik négylábú kedvencünkre? Ragaszkodása is példaértékű. A tulajdonságait olvasva akár azt is hihetnénk, hogy macskabőrbe bújt kutyáról beszélünk. Hihetetlenül igényli a testi kontaktust, s legjobban a nyugalmat szereti. Gondoltad volna, hogy még beszélgetőtársnak is alkalmas? Ha gazdája kommunikál vele, ő reagál rá, akár nyávogással is. Nem csak a családtagokkal, de az idegenekkel is közvetlen, azonnali barátságot köt. Ha nem mellettünk telepszik le, akkor olyan helyet keres magának, ahonnan fél szemmel követni tudja az eseményeket. Erre a legjobbak a magaslatok.

Ennek a macskának az igazi szenvedélye az, hogy követi a gazdáját mindenhova a lakásban. Örül, ha közben jut neki is figyelem, de nem mindig van erre igénye. Ha dorombolós társat akarunk, akkor ő egy remek választás, de ha nem tudjuk megadni neki a szükséges figyelmet, akkor érdemes átgondolni a dolgot. Az intelligenciája is figyelemre méltó. Még trükköket is tudunk tanítani neki, és ez az egyik olyan fajta, amelyet, ha kölyökként hozzászoktatunk, akkor elviseli a pórázt. Az utazással, autózással sincs igazán sok baja. Viszont, mivel okos, zárjunk minden körülötte, mert könnyedén rájön, hogyan nyithatja ki az ajtókat, tetőket stb.

cymric-macska-pic2

Cymric farokkal?

Hiszed vagy sem, nem mindegyik cymric macska farok nélküli. Akad közöttük olyan is, akinek rövid(stumpies), s olyan is, akinek hosszabb (longies) van. Tehát nem ítélhetünk előre. A fajta ugyanolyan jellegzetessége a kerek fej, nagy kerek szemek, rövid hát. Sokaknál megfigyelhető a nyaknál a gallérszerűen tömött szőrzet, partedli. Tudni kell, hogy a fajtánál nem megengedett a csokoládé, levendula és a Himalája színvariáció. A dús bunda ellenére könnyű őt rendben tartani. A hátsó területekre azonban nagy gondot kell fordítani, mert könnyen összeragad a kosztól a szőrzet, ami fertőzéshez is vezethet. Ráadásul magunknak is teszünk egy szívességet, már jobb híján a bútorokon, szőnyegen takarítaná magát a macska.

Cymric betegségei

Sajnos előfordulnak örökletes betegségek a fajtiszta és keverék macskáknál is. Ettől függetlenül egészséges fajta, viszonylag hosszú (9-13 év) élettel. Fontos, hogy rendszeresen lássa állatorvos, de ez nem csak ebben, hanem minden macska esetében tartandó szokás. Ugyanez igaz a táplálásra is. Válogassuk meg, mit adunk nekik enni, különben betegek és túlsúlyosak lesznek.