Led függöny, avagy hogyan maxoljuk ki a karácsonyi világítást

LED függöny: végre nekünk is van

Mire eljön a november már szinte mindenki karácsonyi lázban ég, aminek megvannak a maga lépései. Még nem megyünk el ajándékot venni, hiszen van egy bő hónapunk rá és nem vásároljuk meg a fát sem, de már ott motoszkál a fejünkben, hogyan kéne feldíszítenünk otthonunkat. Sőt, ha más is olyan, mint én, akkor szinte majd kiugrik a bőréből, hogy végre nekiláthasson ennek a feladatnak. És mi ennek az alapvető kelléke? Hát a világítást. Ha világítás, akkor pedig az egyik leglátványosabb, mégis legegyszerűbben installálható megoldás a LED függöny. Amikor még nem ismertem a különböző dekor világításokat, így azt sem tudtam, hogy keressem őket az áruházakban, csak irigykedve figyeltem, amikor valakinek az ablakában gyönyörű fényfüggöny lógott. Alig tudtam megállni, hogy ne csengessek be hozzá és faggassam ki arról, mégis mi az a csoda. Persze, gondolhattam volna, hogy LED függöny, de bizonyára nem én vagyok az egyetlen, akinek minden más lehetőség megfordult a fejében, csak éppen ez nem. Alapos utánajárás után derült fény az igazságra – sajnos már az ünnepek után, de idén mindent be fogunk pótolni. Jelenleg a nagy kérdés itthon az, hogy kell-e nekünk okos fényfüggöny, vagy megfelel a hagyományos is. Az egész otthonunk okosított: okos porszívó, okos klíma, okos világítás. Szinte adja magát, hogy a fényfüzérünk is az legyen, de közben szeretnénk a realitások talaján maradni. Nincsen gyerkőc, akit lenyűgözhetnénk vele, a redőnyök miatt limitáltan látható, és az ára is magasabb egy ilyen LED függönynek.

LED függöny: honnan indult és hova tart?

Kicsit úgy érzem, belecsaptam a közepébe, hiszen arról sem esett szó még, miben más egy egyszerű és egy okos LED függöny. Sem arról, hogy mi is az a fényfüggöny. Annyira magával ragadott a téma, hogy ezekről majdnem megfeledkeztem. A fényfüggöny tulajdonképpen egy dekor világítás, amivel ablakok, falfelületek díszítését kivitelezhetjük, mert az egyenlő hosszúságú, több száz apró égőkkel kiegészített szálak függönyszerűen lógnak le. A rövidebb változatai korlátok, kerítések díszítésére is alkalmasak. A LED verzió abban különbözik ettől, hogy égők helyett LED diódák találhatók rajta. Ezzel nem csak energiatakarékos, de biztonságosabb is a világítás. Kevésbé melegszik, így alacsonyabb a tűzveszély – természetesen nem kizárható! Az előírások betartása mellett azonban a jó minőségű fényfüzérrel nem történhet baj és lélegzetelállító hangulatot képes varázsolni otthonunkba.

Az okos technológia már mindent elért. A karácsonyi dekorációs fényeket is. De, hogyan lehet a villogó, váltakozó fényeket tovább fejleszteni? Hát a gyártóknak még ez is sikerült. Az intelligens eszközök lényege a közöttük történő kommunikáció, távvezérlés, s mindez az élhetőbb környezetet kívánja megteremteni, minimális energiafelhasználás mellett. Az évek során számtalan olyan megoldás született, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos tárgyak külső emberi beavatkozás nélkül hajtsák végre, végezzék a feladatukat. Az okos LED függöny mobilról irányítható, vagyis nem kell felkelnünk ahhoz, hogy bekapcsoljon, egy-két koppintással megváltoztathatjuk a színeket, fényjátékot. Ugyanígy beállíthatjuk az időzítőt, a ki- és bekapcsolást, s onnantól kezdve a rendszer mindent magától csinál. Nekünk többé hozzá sem kell nyúlnunk, csak gyönyörködnünk benne. Ez az automatizáltság az, ami számunkra is nagyon csábító, hiszen a beállítás napjától a leszedésig hozzá sem kell majd nyúlnunk. Emellett az applikáció lehetővé teszi a különböző programokat is, amelyek alatt különböző effekteket kell érteni. Egy hagyományos világításnál ez általában három-négy lehetőségben kimerült, ezeknél az világításoknál azonban végtelen számú megoldás tölthető le és általában teljesen ingyen.

LED függöny: okos vagy buta legyen?

A legfőbb érv az okos LED függöny vásárlása ellen a technológia legfőbb érdeme is egybe. A párom szokta feltenni azt a kérdést: tényleg ennyire lusták vagyunk? Miből tart felkelni és bekapcsolni? Az az igazság, hogy mindketten kezdünk nagyon belekényelmesedni ebbe a rendszerbe. De közben annyira kreatív és változatos lehetőségekkel teli, hogy még egyelőre mi sem döntöttük el, mi lenne a jó. Hosszútávra szeretnénk a fényfüggönyt, nem akarunk évente újat venni. Megbízható-e a modern kütyü? Erre nem nagyon találtunk választ az interneten. A házunk többi rendszere flottul működik. Mi abszolút támogatjuk ezt a vonalat, de nem biztos, hogy ebben az esetben is hagyjuk magunkat elvinni. Előbb-utóbb biztosan felkerül a repertoárba. Az a sejtésünk, hogy a jövőben nagyon nem is lesz más választásunk, mint együtt haladni az árral.

LED függöny: most akkor mi legyen?

LED függöny biztosan lesz idén az ablakokon. Az, hogy milyen, meglátjuk. Az igazság az, hogy kár lenne megalkudni, mert ezek a dekor világítások annyira mutatósak, hogy, ha minden ablakra teszünk egyet, akkor másra nem is lesz már szükség, mert annyira gazdag és mutatós. Mivel mindenféle színhőmérsékletben kapható, nem kell azon aggódnunk, hogy nem lesz meg az összhang a többi fényfüzérrel. A mienk minden bizonnyal meleg fehér lesz, mert nálunk ez dominál, de annak sem kell megijednie, aki a hideg fehér vagy a neutrális színhő híve.