Milyen egy igazán inspiráló, professzionális fotóstúdió?

Fotóstúdió régen és most

A műtermi fényképezésnél fokozottan igaz, hogy a kevesebb több. A mesterségesen létrehozott tér mindössze háttér, aminek meg kell alapoznia a képek hangulatát, körbe ölelnie a fényképezés tárgyát, úgy, hogy kiemeli, és nem elvonja róla a figyelmet. Régebben a fotóstúdió azt jelentett, hogy adott egy tágas, nagy belmagasságú tér, ideális esetben közép szürkére festett falakkal, ahol hegyén-hátán álltak a technikai kiegészítők és a rolós hátterek. Ezekben a termekben könnyű volt közeli és távoli, egyéni és csoportos fotókat készíteni a rendelkezésre álló tér miatt. Idő közben azonban az emberek igénye megváltozott, s ezért szükségszerűen jelentek meg a kisebb, de annál otthonosabb, enteriőrnek berendezett fotóstúdiók, ahol a fényképész uralja a fényt és teljesíti ki a hangulatot. Emellett ezeknek a kisebb műtermeknek általában hatalmas ablakaik vannak, ahol beömlik a természetes fény, nem kell szükségszerűen a reflektorokra támaszkodni, elég egy-egy derítőernyő a tökéletes végeredményhez.

A fotóstúdió berendezései

A legtöbb bérelhető fotóstúdió nem csak a helyet, hanem a felszerelés egy részét is biztosítja. Így az ügyfeleknek nem kell kisteherautóval érkezniük a helyszínre és értékes idejüket az összeszerelésre pazarolniuk. Lássuk be, ez egy remek gondolat a bérbeadók részéről, s még azok számára is könnyebbséget jelent, akik ragaszkodnak saját eszközeikhez. A variálható enteriőrön kívül a stúdiók lehetőséget biztosítanak reflektorok, ernyők használatára. Néhány fotóstúdió mozgatható háttérpaneleket, fehér, fekete, zöld és kék háttereket is bérbe ad az ügyfeleknek, amelyek nagyon hasznosak, ha fontos a homogén környezet. Akadnak olyan műtermek, ahol az ilyen jellegű munkához elszeparált termet tartanak fent, gondosan beállított fényviszonyokkal és hozzáadott felszereléssel.

Egyre népszerűbb, de sok esetben feláras szolgáltatás a fodrász és sminkes. Nem csak egy előszoba áll az ügyfél rendelkezésére, ahol a modell elő tud készülni a fotózáshoz, de még a körítésben is a rendelkezésünkre állnak. Ez is egy remek gondolat a szolgáltatók részéről, hiszen nem mindenkinek akad olyan ismerőse, aki ebben a szakmában mozog. Az ottani fotós, sminkes munkáit azonban érdemes megnézni, mielőtt időpontot egyeztetünk velük. Az esetek többségében nincs ok a panaszra, de itt nem csak a munka minőségét kell megismernünk, hanem a dolgozó stílusát is. Vannak olyan sminkesek, akiknek nagyon jellegzetes a munkastílusa, de meglehet, hogy az általunk elképzelt képekhez ez nem illene. Kellemetlen, ha mindez a helyszínen derül ki. Ez a fodrászok esetében is igaz. Az is megeshet, hogy az általunk megálmodott kinézet annyira speciális, hogy nem tudja mindenki teljesíteni. Például nem tud minden fodrász tökéletes Marcel hullámot készíteni.

Bérelhető fotóstúdió: elképzelés és a valóság

A fotóstúdió a valóságban teljesen más lehet, mint azt a weboldalaik hirdetéseiben látjuk. Azok a fényképet ugyanolyan jól megkomponált anyagot, mint amilyeneket mi is készíteni készülünk. Ez persze a műterem árától is függ. Az igazán jó szolgáltatásokat természetesen meg kell fizetni. Számos ilyen fotóstúdió található a fővárosban. A magasabb árért cserébe már kész díszlet vár bennünket, amelyet az évszakoknak, eseményeknek, kéréseknek megfelelően módosítanak. A műterem választásnál vegyük figyelembe a tematikát, nehogy meglepetés érjen bennünket. Előfordulhat egy nagyobb szolgáltató esetében, hogy több különböző téma szerint rendezik be a termeiket (loft, vintage, classic, retro, grunge stb.), de kisebb vállalkozások esetében erre nincs mindig lehetőség, ezért egy-kettő szoba van, amelyeket igény szerint díszítenek fel.

Másik, ami figyelembe kell vennünk, hogy a feltett fényképeket mindig felújítások után készítik, amikor még minden újszerű és tiszta. A fényképezések során azonban a felszerelés elhasználódhat, megkophat, a falak is koszosabbak lehetnek, mint amire számítunk. Nem arról van szó ezekben az esetekben, hogy ne takarítanánk rendesen, vagy ne vigyáznának a dolgokra. Egyszerűen csak folyamatosan használatban van a berendezés, ami szükségszerűen meglátszik. Ettől függetlenül a fényképek jól fognak sikerülni.

Bérelhető fotóstúdió és fényképész?

A fotóstúdió bérlése nem csak a fényképészek számára lehetséges, de modellként portfólió fotózáshoz, megáldozott családi fotózáshoz stb. is nyugodtan igénybe vehetjük. Sok helyen a fényképész is helyben van, nekünk csak oda kell mennünk, és átélnünk egy életre szóló élményt. Ilyen esetben is praktikus megnéznünk a fotós portfólióját, hogy eldönthessük megfelelő-e a stílusa nekünk. A portfólió ellenőrzése abban is segít, hogy lássuk, mennyire dolgozik szépen és igényesen az illető. Mivel alapvetően ez nem egy olcsó szolgáltatás és hosszú távon szeretnék csodálni az eredmény, nem szabad megspórolnunk ezeket a köröket.