Törölközőszárító radiátor, nem csak fürdőszobába

Törölközőszárító radiátor: miért nem jó a hagyományos?

A fürdőszobai fűtés sokáig problémás volt, mert a hagyományos radiátorok nem alkalmasak a fürdőszobai nedves környezetbe. Könnyebben és gyorsabban mentek tönkre, lyukadtak ki, mint egyéb esetekben, ráadásul nagy helyigényük sem kedvezett az ottani felhasználásnak. Szerencsére ezen már nekünk nem kell rágódnunk, mert a fürdőszoba ideális hőmérsékletének megteremtésére azóta több mód is született. Ezek közül az egyik az egyre népszerűbb törölközőszárító radiátor típus. A törölközőszárító radiátorok nem csak kevés helyet foglalnak el, de másodlagos funkciót is betöltenek, és újabban már nem csak a fürdőszobák, de például folyosók, előterek fűtését is lehetővé teszik. Ezek a radiátorok egy sor új lehetőséges és igényt nyitottak a fűtéstechnológiák felé.

A hűvös, nyirkos szoba nem csak kellemetlen, de egészségtelen is. Egy ilyen környezetben gyorsan megtelepszik a penész a padlón és a falakon, valamint az ott tárolt holmikon, textíliákon. Utóbbi ráadásul a nedves levegő miatt nehezebben szárad, sokszor még a másnap esti fürdés után is használhatatlan. A fürdőszoba eleve egy olyan pontja a lakásnak, ahol eltérő a hőérzetünk, amit a levegő páratartalmának is köszönhetünk. Mérete miatt is eltérő tulajdonságokkal rendelkezik a ház többi szobájához képest. Emiatt fűtését is alternatív módon kell megoldani.

A törölközőszárító radiátor manapság az egyik legfontosabb eleme a fürdőszobának. Számtalan fajta közül válogathatunk, hiszen ezek különböző kivitelben készülnek. Létezik design radiátor, csőradiátor és lapradiátor, ívelt vagy egyenes kivitel is. Mechanizmusuk tekintetében is többféléről beszélhetünk. Nem csak olyan kapható, amelyet a melegvizes rendszerre kell csatlakoztatnunk, hanem elektromos és alternatív, hibrid változat mellett is dönthetünk. Ezekhez a csőradiátorokhoz tökéletes kiegészítő egy padlófűtés, így felülről és alulról is kellemes hőmérsékletet kapunk, és egy kisebb teljesítményű berendezés esetén sem kell azon aggódnunk, hogy kellemetlenül hűvös lesz a helyiségben.

Törölközőszárító radiátor: hol van a helye?

A fürdőszoba elsőosztályú környezetet termet a penészgombák szaporodásához, s nem egyszerű olyan fűtést kialakítani a helyiségbe, amely elég gyorsan és hatékonyan számol le a fürdés során keletkező párával. A teljesítmény mellett a fűtőfelület és a fűtőtest elhelyezése is számottevő szerepet játszik ebben. A csőradiátorok arra a falra kerülnek, ahová méretei alapján elférnek. Nagyon gyakori a kád fölé, vagy a zuhanykabin mellé elhelyezett fürdőszobai radiátor, ahonnan a textíliák könnyen elérhetőek, de ezeknek szépsége az, hogy bárhova felszerelhetők, ahol nincsenek útban. A hely kiválasztásánál azonban érdemes szem előtt tartani azt is, hogy szárításra is fogjuk használni, így könnyen hozzáférhető helyre kell kerülnie. 

Törölközőszárító radiátor: elektromos változat

Hihetetlenül praktikus, többfunkciós megoldás egy elektromos törölközőszárító radiátor. A központi fűtéstől teljesen függetlenül üzemeltethető és szabályozható a berendezés. Ha már idejekorán tudjuk, hogy ilyen kerül a helyiségbe, akkor konnektor helyett beköthetjük közvetlenül a rendszerbe is, ami teljesen biztonságossá teszi a felhasználását. Ellenkező esetben sem kell megijednünk, mert ezeknek a csőradiátoroknak a szigetelése maximálisan megfelel minden szabványnak, így rendeltetésszerű használat mellett nem történhet baj. Az óvatosság azonban így sem árt. Elektromos törölközőszárító radiátort ne helyezzünk el kád fölé vagy közvetlenül a zuhanyhoz, ha a csatlakozása konnektoros.

Törölközőszárító radiátor: hagyományos

A https://www.ventil.hu/torolkozoszarito-radiator számtalan kivitel mellett válogathatunk a meleg vizes rendszerhez csatlakoztatható csőradiátorok között. Ez a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb a piacon. Teljesítmény szempontjából magasan kiemelkedik a többi típus közül. Dizájn szempontjából sem elhanyagolható, hogy ebből a típusból jóval nagyobb a kínálat, így, ha szeretnénk fürdőszobánk kisugárzását még tovább fokozni, akkor érdemes efelé a változat kacsintgatni. A formatervezők fantáziája határtalan, amikor azon munkálkodnak, hogy a szükséges, nem túl mutatós berendezési eszközökből is mutatós kiegészítőket varázsoljanak, s bizony a csőradiátorokkal is ez történt. Ennek az átalakulásnak köszönhetően ezek a radiátorok már nem csak a fürdőkben, de a lakás számos más pontján is megállják a helyüket.

Törölközőszárító radiátor: hibrid kivitel

Egy ilyen törölközőszárító radiátor, ahogy a neve is mutatja, kétféleképpen üzemeltethető. Egyrészt működhet a központi melegvizes rendszerhez csatlakoztatva, másrészt elektromos csőradiátorként is. Ez különösen az átmeneti időszakokban, ősszel és tavasszal nagyon praktikus, illetve jól jön még a párásabb nyári napokon is, amikor fontos, hogy a törölközők gyorsan megszáradjanak. A kérdés egy ilyen radiátor esetében az szokott lenni, megfelelő teljesítményre képes-e a berendezés. Amennyiben ideális a fürdőszobánk adottságaihoz, onnantól kezdve nem kérdés, hogy ez a vegyes üzemű típus a legjobb választás.